5. tra 2012.

Ibrahim Kajan o "Mostarskoj rezoluciji 2012": Građani štite živote!


 

Autor | Objavljeno 02.04.2012. u 11:29

Naše je viđenje da se svaki građanin u Mostaru osjeća komotnim i bez osjećaja da se nad njim, kao pojedincem ili dijelom kolektiviteta, dominira

 Kajan: Strepnje pred budućnošću 

Ugledni književnik prof. dr. Ibrahim Kajan bio je na čelu Radne grupe koja je izradila dokument pod naslovom "Mostarska rezolucija 2012". Dokument je usvojen na posljednjoj sjednici "Mostarske inicijative za ravnopravnost naroda i građana".

Pozicija Bošnjaka

"Mostarska inicijativa", govori Kajan, oko sebe nije okupila samo bošnjačke nego i predstavnike Srpskog građanskog vijeća, Jevrejske općine, Roma i uopće građane koji se, navodi on, na kraju ne moraju nacionalno izjašnjavati.

To su i ljudi iz političkih stranaka, ali su djelovali kao građani. I to je rezultiralo usvajanjem rezolucije koju su na samoj sjednici potpisala 54 građanina, a sada se nudi i drugima na razmatranje i potpis.

- Naše je viđenje da se svaki građanin u Mostaru osjeća komotnim i bez osjećaja da se nad njim, kao pojedincem ili dijelom kolektiviteta, dominira. Ova rezolucija podsjeća na, primjerice, znamenitu Muslimansku rezoluciju iz 1941. godine, kada su je sačinili Bošnjaci koji su u to vrijeme bili u krizi. Tada su se Bošnjaci stavili u poziciju da svojim glasom zaštite od ubistava Srbe i Židove. Također, ova rezolucija stoji uz bok s onom iz 1992. godine, pisanoj uoči rata. Dakle, u tom kontinuitetu treba vidjeti i ovaj proces izjašnjavanja građana koji nalaze i traže da i oni daju svoj politički obojen glas. I to upravo u smislu da zaštiti svoje kolektivne interese, svoje živote i svoje strepnje pred budućnošću - ističe Kajan.

Reakcije stranaka

Na usvajanje "Mostarske rezolucije" uslijedile su i reakcije iz stranaka s hrvatskim predznakom, ali, kako kaže Kajan, on se o tome ne bi izjašnjavao.

- Moja opcija nije uskopolitička, osobito ne stranačka politika, tako da ja ne mogu ulaziti u polemike sa stranačkim mišljenjima - obrazložio je on.

Otvoren međuprostor

 - Odlukom Ustavnog suda BiH, kojom se proglašavaju neustavnim neke odredbe Statuta Grada Mostara, osobito one o izboru po trojice vijećnika iz svakog gradskog izbornog područja te samim poimanjem termina izborne jedinice, iako je ona nepobitna i mora se poštivati, ipak je otvoren međuprostor između sudske odluke i njezina refleksa na proceduru i realizaciju predstojećih lokalnih izbora - mišljenja je Kajan.

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...