8. kol 2011.

ZAPIS O SLIKAMA MUNIRA VEJZOVIĆA

Napisao: Ibrahim Kajan


MILOST LJEPOTE, ZNAK NADE

Akademski slikar Munir Vejzović

Kako nacrtati mjesečinu – nego mjesečinom!  Kako nacrtati mirisni vrt, s podjednako uvjerljivim dijelovima sintagme, nego gledanjem svijeta koji nije prispodobiv običnu smrtniku: gledanjem iz same stvari, iz same pojave.
Tako su govorili i opisivali svoje senzacije sufiji, oni koji su bili unutra. Reći je, doista, da je ta nit, taj pravac blagorodan za umjetnika - jer se samo njim stiže, uvjeravaju mistici, do stupnja u kojem se vlastita (ljudska) jezgra približava svom cilju: da se utopi u Božjem biću. A to je dakle onaj uzbudljivi i po zanosu ničim usporedivi put što nosi u sebi obilje sreće u kojoj se može zadržavati (poput Rumija) ili prepoznati u tragičnosti (poput Haladža). 


M. Vejzović: Park Zrinjevac

Munir, ime u značenju Svijetli.
To je onaj koji unosi lampu u zaklonjenu bit čovjekove intime.
To je prostor koji je iselio stvari: ostala je samo sama drama, opisana pronicljivim kritikama, među Erosom i Thanatosom i Phobosom.
Može se reći: jezgro jezgra - krik, matrica, metafora.
Kazati je da je to svijet nejasnih obrisa, nejasnih slika, poplava neopisive izmaglice iz koje isijava najprivlačivija lirska magija. Poruke iza sna a tako prepoznatljive i često susretljive u prizorima grada kojim hodarno. Priroda u pokretu, u izmicanju. Čovjek u prirodi kao u samom sebi.



 M. Vejzović: Mjesečina, strasti...

Pred nama je dakle slikar koji se prepustio (baš kao što se prepuštaju ponajbolji lirski pjesnici) , isključivo bilježenju diktata što trajno, racionalnu sloju gotovo nećujno, šapuće samo biće. 
Odsutnost recentnih slikarskih pravaca i škola potvrđuju autentičnost, a nje nikada nije bilo dok se krilata ruka nije oslobodila "vlastite volje". Na njezino je rame rnelek spustio svoju ruku i rekao: "A ti, Svijetli, samo povlači  kistom!"
Sada je gotovo jasno kako valja crtati mjesečinu, i otkuda - miris u ružama Munirovih čuvenih ružičnjaka - zagrebačkih trgova. I tko mu je donio poruke u san, u zbilju – one vizije koje potresaju ljudske duše od milostive ljepote, ali i svijet viđen "očima istine" zatrpan tjelesima zločina i znakom goleme nade.

BEHAR (Zagreb), god. I, br. 1, 1992., str. 22

1 komentar:

  1. Tekst je sa toliko ljubavi opisan kao i slike koje govore mnogo toga.Saznadoh Munir, znacenje Svijetli / koje nisam znala, bas tako ! Hvala Dr, Ibrahime za svo znanje koje prenosite i krasne slike umjetnika koje nikada nebih imala priliku pogledati .Odusevljena sam i ispunjena ljepotom u ovoj noci !Moje postovanje !

    OdgovoriIzbriši

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...