14. velj 2014.

VLASNIK KUĆE MUJAGE KOMADINE - GRAD MOSTAR ILI NEKI DRUGI PRETENDENT?



Ko li je samo razori?



U Mostaru je u petak, 14. II. 2014., uspješno završio posjet hrvatskog ministra prosvjete, znanosti i sporta dr. sc. Željka Jovanovića. Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. Ljerka Ostojić, hrvatskog je ministra prošetala i do kuće koju je godine 1901. izgradio najuspješniji mostarski gradonačelnik u prošlom stoljeću, legendarni Mujaga Komadina. 

Iz te je kuće, nakon smrti, ispraćena i džennaza rahmetli Mujagi, godine 1925. 

Kuća je nakon drugog svjetskog rata oduzeta od Mujaginih sinova i nacionalizirana. Nekoliko godina nakon oslobođenja 1945. gradske su vlasti u  kuću „smjestile“ Univerzitetsku biblioteku, odnosno Klub prosvjetnih radnika, a najposlije ga dali mladima - Omladinskom domu. 

Kad su za rata 1992-95, razorene urednovne rezidencije muftije Seida ef. Smajkića i biskupa monsignora Ratka Perića – u njoj je sjedio g. Biskup, pišući, između ostalog i pisma Jadranku Prliću, predsjedniku Vlade Herceg Bosne, „zbog čega se od mostarskih muslimana u javnim ustanovama traže krsni listovi“ a "muslimani se sami pokrštavaju". Potom je zgrada spaljena i od tog dana ona je jedina „ratna ruina“ u zapadnom dijelu Mostara. 


Kuća je – kratko rečeno - duboko usječena u bošnjačku nacionalnu memoriju, između ostalog i po čuvenoj sevdalinci Dvore gradi Komadina Mujo

                        

Gospođa rektorica je dakle prošetala hrvatskog ministra da mu pokaže Mujaginu kuću kao najprikladnije („pravno“) naslijeđe Sveucilišta u Mostaru, koju valja obnoviti za – Sveučilišnu knjižnicu. 

 Hrvatski ministar dr. Jovanović i rektorica dr. Ostojić u promatraju "objekta"


Izuzetni cijenim prof. Ljerku Ostojić. Međutim, više cijenim istinu – pa valja reći da je njezino traženje znamenite Kuće Mujage Komadine, potpuno bespredmetno! Postoje najmanje dva razloga: Prvi je što prijeratna Univerzitetska knjižnica (tada Univerziteta „Džemal Bijedić“) u rečenoj Kući smještena – nije pripadala Univerzitetu, nego Gradu Mostaru, a drugo – što tada nije ni postojalo Sveučilište u Mostaru. 

O prvoj istini bjelodano govori zk izvadak, a o drugoj činjenica – da i danas postoji Univerzitet „Džemal Bijedić“, u izravnom kontinuitetu od 37 godina postojanja. Sveučilište je utemeljeno, a toga se valjda svi sjećamo,  1992. godine. 


Kuću gradonačelnika Mujage Komadine, koji je i sam po sebi, kao osoba, jedan od simbola mostarske prošlosti – treba što prije dovesti u stanje kakvo je bilo prije rata. Kuću treba (u slučaju da je ne potražuju nasljednici), po mom skromnom mišljenju, obnoviti i u njoj utemeljiti - za sve nas - Muzej Grada Mostara.   

U svakom slučaju – građani Mostara bolje će znati kojoj bi namjeni najviše odgovarala kuća njihovog voljenog i neumrlog Mujage.




U Mostaru, 14. II. 2014.

1 komentar:

  1. Naravno da se ne odricemo nasljedstva. Dosta je KOmadina Mujaga dao gradu i naradu, a puno toga mu je i oduzeto. Zato, NE, nedajemo vise djedovinu nikome!!

    OdgovoriIzbriši

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...