28. kol 2017.

INTERVENCIJE ZA UHAPŠENE NOVINARE GODINE 1993.

BEHAR JOUNAL, br 2, 1993., str. 2
Prilog časopisa Behar, Zagreb

Prateći u Sarajevu historijski skup Bošnjačkog sabora 27. septembra 1993., susreo sam se i s predsjednikom Saveza novinara BiH, rahmetli Enverom Čauševićem. Dao mi je pisanu intervenciju za oslobađanje bh. novinara iz logora Hrvatskog vijeća obrabe. Vrativši se u Zagreb, dočekala me i intervencija direktora Televizije Rijeka, gospodina Zlatana Verše. Je li njihovo objavljivanje pomoglo uhapšenima, ne znam. Ali, ostalo je dokumentirano.


DOKUMENTI - INTERVENCIJE


INTERVENCIJA ZA P. TOPIĆA

Televizija Rijeka
Televisione Fiume

Poštovana gospodo!

Naša firma kao regionalna TV-stanica u Rijeci, Hrvatska, poslala je svoga kamermana i reportera, gospodina Peru Topića u Bosnu sa zadatkom da snimi dokumentaciju o područjima
zahvaćenim ratom. Nažalost,17. kolovoza 1993. kraj mjesta Kiseljaka blizu Žepče, njega je kao taoca zarobila muslimanska jedinica zajedno sa stotinjak drugih civila. Prema nekim informacijama do kojih smo došli, on je bio uhvaćen kao civilni reporter s TV-kamerom u rukama i odveden kao talac u nepoznatom pravcu. Od onda o njemu nismo više čuli, osim činjenice da ga nije bilo među poginulim žrtvama.

Gospodin Pero Topić je građanin Republike Hrvatske, ali je rođen u Žepču, u srednjoj Bosni, gdje se trenutačno vode borbe između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane,
HVO-a. Pero Topić je kao kamerman i reporter naše TV-stanice snimao u svim prilikama tragične događaje na području bivše Jugoslavije od početka rata pa sve do danas. Naročito je snimao humanitarne aktivnosti u Hrvatskoj i Bosni, ratne bolnice i dolazak UNPROFOR-a. Njegove snimke ratnih bolnica u Hrvatskoj i Bosni sada se upotrebljavaju na Međunarodnoj ljetnoj školi ratne medicine kao nastavni materijal koji se pokazuje hrvatskim i svjetskim udruženjima studenata medicine. 

Nema sumnje da je gospodin Topić, zajedno s kompletnom TV-opremom, zarobljen kao nevina osoba i odveden kao civilni talac suprotno Ženevskoj konvenciji i drugim međunarodnim konvencijama. On ima sva prava da se tretira kao civilna osoba, pa nema nikakve osnove za njegovo daljnje zadržavanje. Apeliramo na vaše razumijevanje i ljubaznost, pa vas molimo da prema svom najboljem znanju i mogućnostima poduzmete sve mjere koje bi mogle dovesti do njegova oslobađanja (ako je moguće zajedno s drugim taocima ).
 
Unaprijed vam zahvaljujemo za vašu hitnu intervenciju. Očekujući od vas dobre vijesti, ostajemo
                                                                                      Zlatan Verša
Direktor


INTERVENCIJA ZA BOSANSKE NOVINARE

Sarajevo, 10. 9. 1993. godine
Br.298/93
Gospodin Bill Clinton, predsjednik USA
Gospodin Boutros Boutros Ghali, generalni sekretar UN
Gospodin Aidan White, generalni sekretar Međunarodnog udruženja novinara i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Predmet: Protest Saveza novinara R BiH protiv hapšenja novinara u Mostaru

Savez novinara R BiH, kao nezavisna, vanstranačka i nepolitička organizacija, koja vodi brigu o svim novinarima širom Republike Bosne i Hercegovine, upućuje protest svim nadležnim institucijama i organima, te vojnim formacijama zbog hapšenja i držanja u pritvoru naših kolega novinara. Najteža situacija je trenutno u Mostaru, gdje su još uvijek u zatvorima HVO novinari Džemal Hamzić, Alija Lizde, Sejo Bešlagić, Selma Dizdar i Bojana Mujanović. U konc. logorima su, takoder, više sedmica proveli Mugdim Karabeg, Nenad Žujo, Meho Hadžiomerović:, Džemal Raljević i drugi.

Ista je situacija, ako ne i gora, s kolegama novinarima Radio-Foča, Enesom Hrnčićem, koji je ad početka agresije na BiH zatvoren u KP dom Foča od strane srpske vojske. Po Ženevskoj konvenciji sve naše kolege bi trebalo tretirati civilnim osobama, te samim tim nema razloga za njihova zatočeništvom. 

Obzirom na sve što smo rekli, kao i na to da se Savez novinara R BiH zalaže za slobodu informacija, slobodu medija i nezavisnost novinara, apeliramo na sve političke, humanitarne i druge organizacije za slobode i ljudska prava da se naše zatvorene kolege što prije oslobodi.
S poštovanjem!

Enver Čaušević
predsjednik SN R BiH
Amra Sokolović
v.d. generalni sekretar SN R BiH

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...