26. ožu 2014.

TUĆI I PREMLAĆIVATI - KRAJNJE JE PONIŽENJE ŽIVA ČOVJEKA



Dr. Ibrahim Kajan



U (istom) svijetu u kojem se traži pravda i humano postupanje i za najveće ratne zločince, prošlog je mjeseca premlaćen mostarski sindikalist prof. Josip Milić – na pravdi Boga! Mada se to dogodilo u sred bijela dana, u sred Mostara, policija nam još nije rekla ko je bejzbol palicom slomio ruku profesoru Miliću i ko mu je, po cijelom tijelu, nanio teške ozljede.

 
Muharem Hindić Mušica


Jučer je, u popodnevnim satima, pred očima 70-tak mostarskih prosvjednika, brutalno pretučen policijskim palicama Muharem Hindić Mušica, prosijedi čovjek u zrelim godinama, kojeg je ovo nelagodno i dvosmisleno političko vrijeme, od anonimnog i tihog prosvjednika – lansiralo i proglasilo junakom  marginalizirana i obespravljena naroda svoga grada. 


Njega su, tog tihog čovjeka, Muharema Hindića Mušcu, bešćutno premlaćivali nabildani policaji, svjedoče prisutni i pišu mediji. Ne postoji nijedno pravo na svijetu koje prelazi preko tih postupaka.


Dok su ga odvozili „crnom maricom“, nisu ga prestajali udarati golim šakama. Jedan od njih mu je, „posebno prgav i drzak“ policajac, tvrdi taj slomljeni čovjek, cijelo vrijeme psovao majku, vrijeđajući na najružniji način njezino dostojanstvo, najprimitivnije i najneljudskije. Koje bi to pravo na svijetu moglo tolerirati? Nema takvoga prava.

Kad su Muharema Hindića Mušicu „stavili iza rešetaka“, ni kriva ni dužna, odbili su njegovo zakonsko traženje pravne zaštite. Njegova odvjetnica je dugo čekala pred vratima, jer joj je bio onemogućen susret s branjenikom. 


Kad su gospodina Hindića, prebijenog i punog ozljeda od lica do nožnog prsta, odvezli na pregled u Sveučilišni klinički centar na Bijelom brijegu, „pojedini su ljekari bili nekorektni“. Mada je to citat iz Hindićeve izjave medijima, zvuči nejverovatno! Zvuči nevjerovatno da su liječnici bili nekorektni prema premlačenom, starijem čovjeku koji bi mnogim od njih mogao biti otac po svojim godinama!


Društvo u kojem će se tući i premlaćivati živi ljudi, nema smisla a postupci nemaju nikakva opradvanja. To je totalni poraz humanističkog nauka, u kojem je moguće zažmiriti i ne vidjeti živo čovjekovo poniženje.


U Mostaru, 26. III. 2014.

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...