8. srp 2011.

KRONOS: FAKULTET HUMANISTIČKIH NAUKA

10. GODIŠNJICA FAKULTETA HUMANISTIČKIH NAUKA 
I 45. PEDAGOŠKOG I NAUČNOG RADA 
DR. ELBISE USTAMUJIĆ 

Srijeda, 24. II. 2010.
Prije deset godina počeo je raditi Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Sa svojim prijateljima i saradnicima, profesorima i asistentima, želio sam da se dio svečane akademije posveti i prof. dr. Elbisi Ustamujić, bivšoj dekanici i rektorici, iza koje je punih 45 godina uspješnog pedagoškog rada. Govorili su, osim mene, rektorica prof. dr. Suzana Bubić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i prodekan za nastavu, doc. dr. Adnan Velagić.


 Prof. dr. Mirjana Popović,  emeritus prof. dr. Elbisa Ustamujić, Ljubo Bešlić, gradonačelnik




Otvarajući skup u svojstvu v. d. dekana, izgovorio sam sljedeće riječi kao pozdrav svečanoj prilici:


* U govornom nadahnuću, ponekad *


Dame i gospodo,
Malo je svijetlih trenutaka  koji se mogu uočiti u historiji bilo kojeg naroda, a posebice naroda Bosne i Hercegovine. Ipak, evo jednog!
Vi prisustvujete svečanom obilježavanju 10. godišnjice osnutka Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. 
Desete, a ne 110. godišnjice što je rezervirano, očito, za neke sretne zemlje i sretne narode.
Ako je išta plemenitije i ljudskije, kroz porođajne bolove poratnog Mostara, valjalo pridodati svijetu i horizontu zamišljane budućnosti – od ovog izbora  nije bilo boljega: konstituirati prostor ljudske pameti, uočiti i prikupiti savremene inačice znanstvenih spoznaja svijeta, humanističkih gibanja i umjetničkih kretanja koje su rat i poratna materijalna oskudica udaljili od naše domovine, čineći je evropskom periferijom i duhovnom kolonijom. 
Nismo možda u prilici da se utrkujemo, ali jesmo pripravni da požurimo i sustignemo što se sustići dade: jer -  najvitalniji interes ovog naroda ispostavlja najnužniji zahtjev elementarnog opstanka isključivo na spoznaji, na znanstvenoj činjenici, na dosezanju humanističkih  standarda svijeta – tražio samo jedno: da se ne zaostane i ne propadne! 
Jezik i ono što se jezikom oblikuje kao misao i kao umjetnina riječi, sâmo čovjekovo jezgro po kojem jest i po kojem ostvaruje kontakt sa svijetom -  sama supstanca - sadržajni je smisao temeljnog obilježja Fakulteta humanističkih nauka. 
Zamisao prof. Elbise Ustamujić i realizacija koja zasigurno ne bi išla bez sudjelovanja niza saradnika – od poznatih profesora do najmlađih asistenata, ali i osoblja koje ubrajamo u tehničko i administrativno. Oni su našoj tužnoj i surovoj  zbilji plodne mostarske doline što je zaboravila na proizvodnju bilo kakve nove vrijednosti - dodali Fakultet koji proizvodi ljudsku misao, školu vrijednosti duha, velike pouke o samom sebi, o  svom mjestu u svijetu i božanskom porijeklu bratstva s ljudima i prirodom.

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...