31. kol 2011.

TERMIN BOŠNJAK - PRVI PUT U SLUŽBENOJ UPOTREBI U HRVATSKOJ


Historijski korak:
Promijenite naše ime u Ustavu Republike Hrvatske
21. 12. 1995.

Čekam dr. Pašalića da dođe s fakulteta...  Pročitavam tekst koji smo prije nekoliko dana skicirali i koji, čim ga danas potpišemo, ide na najvišu instancu države, predsjedniku Sabora, akademiku Pavletiću. Mirsada ga je prepisala, uz moje je ime utisnula žig Preporoda koji od Bošnjačkog sabora (1993.) ima ugravirano naše historijsko ime: Bošnjaci. Sad oboje čekamo dr. Pašalića, koji je imao podosta problema oko registaracije Nacionalne zajednice Muslimana Hrvatske, da dođe i donese pečat, da akt potpiše i da ga Mirsada osobno odnese... 


Rahm. prof. dr. sc. Nedžat Pašalić 
(1939. - 1996.)

A kad je Nedžat došao, i kad je sve urađeno, Mirsada je donijela pravu bosansku, pa je, lijepa i nasmijana, rekala: I s kahvom - u nova vremena!
Tako smo učinili prvi korak prema proceduri pravnog i službenog naziva naše nacionalne manjine u Hrvatskoj. Sa ovim aktom, upotreba termina Bošnjak, ušla je – može se slobodno reći – u službenu upotrebu u Republici Hrvatskoj.



NACIONALNA ZAJEDNICA
MUSLIMANA HRVATSKE
Zagreb, lIica 35
                                                              Zagreb, 21. 12. 1995.

KULTURNO DRUŠTVO BOŠNJAKA
HRVATSKE PREPOROD
Zagreb, lIica 35


SABOR REPUBLIKE HRVATSKE
 Predsjednik akademik Vlatko Pavletić


ZAGREB
Radićev trg 3

Predmet: Inicijativa, promjena u Ustavu RH

Poštovani gospodine predsjedniče,

Nacionalna zajednica Muslimana Hrvatske i Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske Preporod pokreću inicijativu za promjenu Ustava Republike Hrvatske.
Predlažemo da se izmijeni stavak 3. Izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske, i to tako da se na mjesto riječi Muslimani stavi riječ Bošnjaci.

OBRAZLOŽENJE

Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 30. 3. 1994. godine, usvojila je Ustav Federacije Bosne i Hercegovine.
Članak 1. stavak 2. Ustava Federacije BiH glasi: „Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, zajedno s ostalima, i građani Republike Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava, preoblikuju unutrašnju strukturu teritorija s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciju Bosne i Hercegovine koja se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.“
Citiranom odredbom Ustava Federacije BiH bošnjačkom narodu vraćeno je njegovo povijesno ime Mirovnim sporazumom (Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, sačinjen u Daytonu 21. 11. 1995.), što ga je 14. 12. 1995.  u Parizu supotpisala i Republika Hrvatska, stupio je na snagu ustavni akt kojim se amandmanski mijenja i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine.  U uvodnom dijelu tog ustavnog akta (Ustava Bosne i Hercegovine) govori se o Bošnjacima, Hrvatima i Srbima kao konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine.
U skladu s navedenim, treba unijeti predloženu izmjenu u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, i naš narod nazvati imenom njegove matice u Bosni i Hercegovini.
Štovani gospodine predsjedniče, uvjereni smo da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se naša inicijativa ostvari.
Primite izraze naše zahvalnosti i naše srdačne pozdrave.


Predsjednik KDBH Preporod                 Predsjednik NZMH
Ibrahim Kajan, prof.                        Prof. dr. sc. Nedžat Pašalić



(Kopiju objavljenog faksimila klikom možete povećati)

Izvor:
BEHAR JOURNAL (Zagreb), X-XI/1995., br. 10, str. 3

2 komentara:

  1. Uvijek je dobro imati u svojoj zajednici ljude poput Ibrahima Kajana!

    OdgovoriIzbriši

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...