DNEVNIČKI I MEMOARSKI ZAPISI


DUBROVNIK
1.IV.2011. 
U Dubrovniku. U kongresnoj dvorani Hotela Petka, na poziv bošnjačkih asocijacija, održao sam predavanje Stari bosnski tekstovi u svjetlu pisanih kontakata s Dubrovačkom Republikom. Kao svojevsni uvod u predavanje, prikazali smo ulomke iz dokumentarnog filma Mostar, grad u Humskoj zemlji (uz prisutnog snimatelja Tarika Denje,  snimana po mom scenariju i u mojoj režiji).  Uz govornu riječ, pokazivao sam slajdove, pa je predavanje bilo živo, pregledno i, nadam se, zanimljivo.
Predavanje je bilo namijenjeno dubrovačkim Bošnjacima uoči popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj. Nerijetko su zbunjeni:  naime, u tisku često  čitaju kako je Bošnjak „nacija koja ne postoji“ a da je „bosanski jezik“ – izmišljeni jezik.
Na primjerima starih bosanskih i humskih tekstova, osobito iz živih kontakata između kuće Hercega Stjepana Kosače i Malog vijeća Republike, vidljiv je stoljetni kontinutitet naziva Bošnjanin (za stanovništvo) i bosanski jezik - te da je i sama Republika imala posebnu konacelariju za bosanski jezik.
Uvodnim slovom publici se obratio  g. Fehim Vukotić, u ime organizatora, dok je, nakon njega dr. Šemso Tanković, predsjednih Stranke demokratske akcije Hrvatske dao izuzetno zanimljivo, statističko kretanje svih dosadašnjih popisa stanovništva, od prvog, austrougarskog  održanog 1910., do posljednjeg, 2001. godine – u prostoru bivše Jugoslavije, i posebno, u Hrvatskoj.

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...