ZAŠTO NISMO SUDJELOVALI U „ŠANTIĆEVIM VEČERIMA POEZIJE“?U Mostaru su, evo, održane 37. Šantićeve večeri poezije. Od njihova utemeljenja (1968.), pa sve do prvih poratnih godina, bila je ogromna čast i značenje sudjelovati svakom pa i najznačajnijem jugoslavenskom pjesniku. Ali, evo apsurda: mi nismo, usprkos pozivu, sudjelovali na ovoj priredbi koja se pokriva imenom najslavnijeg Mostarca.
Dva su temeljna razloga našeg postupka:
Prvi je u posvemašnjem nerazumijevanju te čuvene kulturne manifestacije od strane glavnog pokrovitelja Uprave Grada Mostara, s obzirom na mizernu financijsku podršku. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona se, očito je, „ne miješa ni na kakav način u svoj posao“ jednostavnim ignoriranjem ove, nekada, najznačajnije bosanskohercegovačke književne manifestacije.
Drugi je razlog koncepcijski i organizacijski, jer su Šantićeve večeri povjerene savjetnici u službi Društvenih djelatnosti Uprave Grada. S novcem što ga je Grad, valjda, „jedva namakao“ za manifestaciju pjesniku koji je darovao golemu slavu (i) gradu Mostaru, ma šta neko o tome mislio, mogli su se pozvati tek mladi (među njima i vrlo upitni) pjesnici iz komšiluka. Od 27 pozvanih, 21 sudionik je na međunarodne Šantićeve večeri poezije došao iz – Mostara! Da bi se takvo „mostarsko književno sijelo“ predstavilo kao čudo i to en masse, moralo se posegnuti i za „stvaraocima“ koji još nigdje nisu objavili ni jednog jedinog retka. Taj uznapredovali i zloćudni sindrom pukog diletantizma, međutim, nije slučajan.
To potpuno jasno znači (Upravi Grada Mostara?) da Šantićeve večeri poezije trebaju nestati s popisa mostarskih kulturnih manifestacija i mostarskih kulturnih institucija, a da se time i na taj način obezbijedi značaj i nezaobilaznost nekih drugih „dana“.
Očito je dakle da se s „planiranim propadanjem“ nipošto nećemo složiti, kao što ga nećemo, prekriženih ruku, ni mirno posmatrati. Želimo Šantićevim večerima poezije povratiti ugled i ozbiljnost gradu koji je nekad s palanačkom i ruralnom psilologijom zbijao šale.

Dr. sc. Ibrahim Kajan, književnik                                               Prof. dr Safet Sarić, književnik

U Mostaru, 5. jula 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...