DNEVNIK 17. V. 2011. UO PEN-a MOŽE GOVORITI SAMO U SVOJE IME

 Upravni odbor PEN Centra Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem (Oslobođenje, Avaz, 16. maj. 2011.), kojim podupire odluku ministra Emira Suljagića u vezi s ocjenama iz vjeronauke u školskim programima. Pošto Upravni odbor PEN Centra BiH ne konsultira svoje članstvo o stavovima koje njih šestoro kane podastrijeti javnosti, objavljeni stavovi ne moraju nužno predstavljati i mišljenja ostalih članova u čije ime  žele govoriti. 
 
Ako Hadžem Hajdarević, Mile Stojić, Dragan Marijanović, Ljubica Ostojić i Tanja Stupar-Trifunović misle da se  na taj način postiže ravnopravnost djece iz „manjinskih grupa“ – u odnosu na većinu, njihovo je privatno pravo koje niko ne dovodi u pitanje. Međutim, oni ne govore kao privatne osobe, nego kao Upravi odbor koji i mene zastupa. Član sam PEN-a, i odričem im pravo da u moje ime – o ovom osjetljivom pitanju – bilo šta govore. Uostalom, i kako bi – ja mislim potpuno drukčije.  
 U Mostaru, 17. V. 2011.        Ibrahim Kajan, književnik
 
                                                    

Kajan: BJE LI PIJETAO

  Ilustracija priče Bje li pijetao iz Studentskog lista, Zagreb,  29. III. 1972 Ibrahim Kajan        BJE LI PIJETAO   Jedva napomena: ...