DIŽEM GLAS PROTIV ZLOČINA

od Ibrahim Kajan, 27. lipanj 2010 u 22:06
Povodom terorističkog napada na bugojansku policijsku stanicu, dižem javni glas najoštrijeg protesta protiv odvratnog zločina i onih koji su ga izveli!
Ako su se zločinci pozvali na vjeru – onda neka se zna da nijedna vjera ne uči da se, u njezino ime, ubijaju ljudi koji nisu kao ti i koji ne misle kao ti.
Onaj koji je ovih dana rekao da je „radikalizam tragična zabluda Bošnjaka“, taj je rekao istinu i taj je vidio budućnost koju nipošto ne smijemo dopustiti. Sigurno čujemo ovaj glas razuma koji nas poziva - nas bosanske i posebno bošnjačke intelektualce - da se odlučno odupremo kobnom zlu.
Isteklo je vrijeme nijemog posmatranja bujanja mračnih oblika ideja zamaskiranim ljudskim pravima. Uznemiravanja vjernika u džamijama. Nametanja burki. I, najposlije – prolijevanja krvi, što nije prvi put.
Niko nema pravo ubiti ni jednog jedinog čovjeka! Ko ubije jednoga, kao da je pobio cijeli svijet, kaže mudri ajtet.
Svoj glas savjesti, nikada glasniji, upućujem i strukturama Islamske zajednice, od najnižih do najviših: Učinite sve! Ne zatvarajte oči!
Poštovani, pišem vam – potpuno zgrožen i duboko uznemiren i ožalošćen nad prolivenom krvi nevinih ljudi.

U Mostaru, 27. VI. 2010.                                                              Dr. Ibrahim Kajan, književnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Kajan: BJE LI PIJETAO

  Ilustracija priče Bje li pijetao iz Studentskog lista, Zagreb,  29. III. 1972 Ibrahim Kajan        BJE LI PIJETAO   Jedva napomena: ...