23. srp 2012.

SDA ZBOG PITANJA "IMA LI TU MENE" UNIŠTAVA GRAD NA NERETVI


JE LI URUŠENA „MOSTARSKA INICIJATIVA“?
Piše:  dr. Ibrahim Kajan

Upropastiti svaki intelektualni napor, kao da je to bilo geslo pojedinaca iz vrha Gradskog odbora SDA Mostara kada se započelo  s realizacijom „Mostarske inicijative“ oformljene ad hoc u najboljoj namjeri. Namjera je bila da se, u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti dijelova Statuta Grada (vezanim za lokalne izbore) i jednosmjerno obojenih političkih zahtjevi HDZ - obogate stavom i ostalih nacionalnih kolektiviteta u Gradu Mostaru, a ne samo jednog naroda čiji lideri i danas provode, kroz različite oblike djelovanja, temeljni ratni cilj: prekomponirati Mostar u hrvatski stolni grad! 

Ovih nekoliko riječi u nastavku, slijede nadahnute izjavom predsjednika Gradskog odbora  SBB Armina Alićušića, kojom nas podsjeća da je „Mostarska inicijativa“ probudila nade Mostaraca, ali da nije polučila očekivani uspjeh baš zbog onih koji, prije svih pitanja, postavljaju jedno i jedino pitanje: „Ima li tu mene?“ 

 Armin Aličušić, predsjednik GO SSB i član 
koordinacije "Mostarske inicijative"

Prvi politički tekst „Mostarske inicijative“ bila je „Mostarska rezolucija 2012“, tekst humanističkog opredjeljenja sa snažnom porukom da se zločin ne smije i ne može legalizirati i da se etničkim čišćenjem Grada od oko 40.000 Bošnjaka i dijelom Srba ne smije političkim instrumentima niko okoristiti. Istaknuto je da gradska demografska slika,  promijenjena brutalnom silom oružja – ne može danas biti alibi za ostvarenje jučerašnjih ratnih ciljeva pretvaranja Mostara u „hrvatski stolni grad“ (…)

Četiri održane tribine na kojima su  govorili najeminentniji bosanskohercegovački suci i univerzitetski profesori, te najistaknutiji intelektualci i lokalni gradski dužnosnici, od prof. dr. Ibrahimovića i akademika Filipovića, dr.  Trnke, dr. Arnautovića i dr. Pobrića, zatim redatelja Gradimira Gojera i privrednika Milana Jovičića, do istaknutih gradskih funkcionera Murata Ćorića, predsjednika GV, Faruka Ćupine, predsjednika Kluba Bošnjaka u GV i vijećnika Miroslava Paunovskog, Ramiza Tire  i Neđeljka Neđe Prljete -  bile su više nego korisne i instruktivne! 

Prof. dr. Omer Ibrahimović, Braca Andrić, predratni gradonačelnik Mostara, 
Murat Ćorić, predsjednik GV Mostara

Ali, avaj, Quos deus perdere vult... Da, „koga bogovi požele uništiti, prvo mu oduzmu pamet“. Već nakon druge tribine, a osobito najavom dolaska i akademika Muhameda Filipovića, mostarska SDA kao da je našla neko pokriće da „Inicijativu“ podcijeni i dezavuira – i „šapatom“ bojkotira tribine gotovo demonstrativnim  izostankom svog članstva da se, valjda, ne zarazi možebitnim demokratskim metodama i pravnim aspektima o kojima su profesoru ustavnog prava najviše i govorili. A oni su bili pozvani da pripomognu u razrješenju „mostarskog čvora“ prije svega onim (bošnjačkim) političkim strukturama čijom su se  nebrigom problemi isključivo i gomilali!

 Salem Marić, sekretar Gradskog odbora SDA
 
Već nakon druge, spomenute tribine, sekretar mostarske SDA g. Salem Marić, podastire novinaru Dnevnog lista (14. IV. 2012.) zaista frustrirajući aluzije i ničim pokrijepljene kritike retoričkim pitanjem: „Tko zapravo stoji iza tribine „Mostarske inicijative“ – Klub Bošnjaka u GV ili Međunarodna zajednica…“ . Taj Marićev skriveni strah da neko od Bošnjaka politički ne „kapitalizira 'Mostarsku inicijativu' samo za sebe“ (npr. u kuloarima spomenuti advokat Ćupina!) – više je nego djetinjast! 

 Faruk Ćupina, predsjednik Kluba Bošnjaka u GV Mostara

Gradski odbor Stranke demokratske akcije, koji je javno  podržao „Mostarsku inicijativu“ i sudjelovao u njezinu oblikovanju,  naprasno ju je i „tajno“ započeo rušiti.  Zašto? Zašto ako se zalagao za nju?  Možda zato što nije mogao pozitivno odgovoriti na ono famozno, do krajnosti banalizirano pitanje: „Ima li tu mene? Koji ćemo mi kapital dobiti…“!
Ko je nositelj takve politike ili sudionik u takvim blijedim političkim procedurama, suđeno je: gubi sve, jer je htio sve. Naravno da to nije tragedija, niti će biti. Tragedija je što se Mostar nije pomaknuo ni milimetra s mrtve tačke, od 1996. do 2012. godine. Njegova „bošnjačka strana“ živi u ratnim ruševinama svih 16 godina. Razoren je i pokraden na svim razinama, tučen je svim oružjima i oruđima, podjednako ratnim koliko i političkim.

Tekst se može pročitati na portalu Bošnjaci.net
i u "Dnevnom avazu" od 22. VII. 2012.

4 komentara:

  1. Mostar treba obnovu. Mostar treba kompetentne vodeće ljude koji znaju šta rade. Odgovorne managere koji imaju uspješnu karijeru iza sebe. Ljude koji ne pitaju "ima li tu mene"... Alternativa izboru uspješnih je izbor državnih parazita koji uništavaju već načetu društvenu zajednicu. Pa Mostarci, sami se odlučite...
    Selim

    OdgovoriIzbriši
  2. Mostar treba obnovu. Mostar treba kompetentne vodeće ljude koji znaju šta rade. Odgovorne managere koji imaju uspješnu karijeru iza sebe. Ljude koji ne pitaju "ima li tu mene"... Alternativa izboru uspješnih je izbor državnih parazita koji uništavaju već načetu društvenu zajednicu. Pa Mostarci, sami se odlučite...
    Selim

    OdgovoriIzbriši
  3. Da li je uopšte potreban komentar na "ima li tu mene"?
    Mogu samo da kažem: "Mostarski amateri."

    OdgovoriIzbriši
  4. I onda se zapitamo zašto loša djeca bježe iz škole, a odlična iz države!

    OdgovoriIzbriši

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...