25. kol 2015.

KURVINO OBEĆANJE



 Dnevnička proza Ibrahima Kajana


KURVINO OBEĆANJE



U mraku perspektiva koje država nudi mladima (kakvo je
danas u po dana), teško je očekivati da neko s razumom procjenjuje možebitne ponude koje bi, u inicijativi, riješili njegov gorući egzistencijalni status. Tako mu i kurvino obećanje, koju je susreo prije pet minuta, izgleda blistavo! Zbog njega, tog rajskog obećanja, u stanju je odgurnuti u kanal i rođenu majku. Ne postavlja se pitanje drugog koraka, "kamo i kako dalje". Po prirodi stvari, kurva ima svoju "klijentelu" i može samo to ponuditi. To je "drugi korak".


OZLOGLAŠENI REALIZAM I PRECIJENJENI KONCEPTUALIZAM?
Dnevnička proza


Prijateljski susret s mladom likovnom umjetnicom u "Portu". Pratim njezin rad i vrlo uspješnu liniju afirmacije. Čini se da je enformel bitno obilježje njezinih slika koje kritika cijeni a publika solidno prihvaća. Zbunjuje je, s razlogom, da i najobrazovaniji (u formalnom smislu) - najčešće žele imati (u svom stanu) "jasnu, prepoznatljivu, realističku sliku". Zbog toga mnogi slikari, osobito mladi, naizgled "komercijaliziraju" svoj izraz, čuvajući (za razliku od pukih amatera) dignititet temeljnog likovnog zahtjeva. Slikajući u realističkom maniru, oni ne rade ništa loše - jer su svi likovni pravci, kao što su i književni žanrovi u književnosti - potpuno legalni. 

P. S. Likovna kultura "našeg svijeta" jest, zaista, vrlo niska; "naše kuće" u najčešćem slučaju nemaju nijedne slike nijednog našeg slikara! Nađe se poneki goblen, neka reprodukcija. Ili lijepa kaligrafska izvedba uramljene levhe.



1 komentar:

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...