18. svi 2013.

OVO JE SMIŠLJEN PRITISAK GRUPE PJESNIKA NA DRUŠTVO PISACA BIH, KAKO BI ZADRŽALI UZURPIRANE POZICIJE


Predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka

o izmjenama programa i ostavkama

članova Programskog savjeta

 

Amir Brka, Predsjednik Društva pisaca BiH
 
»OVO JE SMIŠLJEN PRITISAK NA DRUŠTVO PISACA
KAKO BI SE ZADRŽALE UZURPIRANE POZICIJE «

         _________________________________________________________

 

 

Pjesnici Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević, Senadin Musabegović i Mile Stojić uputili su javno pismo Predsjedništvu Društva pisaca Bosne i Hercegovine u kojem podnose ostavke na članstvo u Programskom savjetu Sarajevskih dana poezije. To su obrazložili tim što je, prema njihovim tvrdnjama, "Predsjedništvo Društva pisaca BiH, uoči samog početka Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, grubo interveniralo u planirane programske sadržaje Manifestacije". Kao predsjednik Društva pisaca BiH, kako to komentirate?

Navedeni pjesnici ne govore istinu. Predsjedništvo Društva pisaca BiH ima obavezu da zastupa i štiti interese članstva Društva i naše asocijacije u cjelini, pa je tako i kad su posrijedi Sarajevski dani poezije što ih Društvo kao svoj međunarodni pjesnički festival organizira već 52 godine. A Programski savjet je tijelo koje ima zadatak da pripremi prijedlog programa manifestacije i da ga dostavi Predsjedništvu Društva na razmatranje. To su unutarnje relacije u Društvu pisaca, i kada Predsjedništvo radi ono što mu je obaveza, i za šta odgovara članstvu, odnosno Skupštini Društva - ne može se govoriti o nekakvom "grubom interveniranju" ili nečemu sličnom, nego o normalnom funkcioniranju koje se odvija u skladu sa propozicijama.

U usmenom razgovoru rekli ste mi da se radi o pogrešnoj interpretaciji, te da nije tačno kako je Predsjedništvo Društva pisaca BiH donijelo odluku prema kojoj na Sarajevskim danima poezije više ne mogu učestvovati pjesnici koji nisu članovi Društva pisaca?

Da, to nije tačno. Predsjedništvo Društva zaključilo je, sasvim konkretno, da Književni portret kao jedan od najznačajnijih sadržaja Sarajevskih dana poezije ove godine ne može biti, kako je predložio Programski savjet, posvećen pjesnikinji koja ne samo da nije član Društva nego članstvo u Društvu i eksplicitno odbija (Ferida Duraković, op.a.). Osobno sam tu pjesnikinju, kao Predsjednik Društva, prije više od dvije godine nazvao i ponudio joj da se uključi u članstvo, što je ona rezolutno odbila. Slična je stvar i sa programom Susreti: Studenti i pisac iz lektire. Predsjedništvo je odlučilo da ne prihvati prijedlog Programskog savjeta u ovim segmentima našeg pjesničkog festivala nego da ti sadržaji budu posvećeni uglednim članovima Društva.

Uz ovo, Predsjedništvo je zaključilo da voditelji-moderatori programa ne mogu biti oni autori koji nisu članovi Društva pisaca BiH. Društvo ima 170 članova - pa zar među nas toliko nema onih koji mogu voditi pojedine sadržaje nego to, kako je predložio Programski savjet, mora činiti neko drugi? Taj je prijedlog bio čak i uvredljiv. A ovi članovi Programskog savjeta, koje ste naveli u Vašem prvom pitanju, sasvim tendenciozno među voditelje-moderatore u svojoj ostavci dopisuju i istaknutog pjesnika Stevana Tontića koji nije ni voditelj ni moderator nego je godinama urednik jednog vrlo značajnog i stalnog sadržaja Moja poetika, i koji je, uz to, član Društva pisaca (doduše: počasni), i kojemu je Društvo 2007. godine dodijelilo svoje priznanje Bosanski stećak. Na Stevana Tontića nije se odnosio ovaj zaključak Predsjedništva, i to je sasvim jasno. Ali manipulacija "ne vidi" očigledne stvari.

Predsjedništvo je također zaključilo da će prijevodi pjesama gostujućih inozemnih pjesnika biti objavljeni isključivo u Životu, časopisu Društva pisaca. Ovaj je zaključak proistekao iz činjenice da je postojala namjera da prijevode o kojima je riječ, a koje je Društvo svojim novcem platilo, Programski savjet ustupi drugom časopisu. To je, naprosto, nevjerovatno.

Također navodite da postoji "delikatna pozadina" cijelog slučaja, odnosno reakcije pomenutih pjesnika i (bivših) članova Programskog savjeta SDP. Možete li to malo detaljnije pojasniti - je li zapravo riječ o nekakvim ličnim animozitetima koji su kulminirali na ovakav način, ili?

Kada me u inboxu kompjutera zatekla njihova ostavka adresirana Predsjedništvu Društva, pomislio sam: Ah, pa konačno su se sjetili kome se podnosi ostavka na članstvo u Programskom savjetu Sarajevskih dana poezije (jer neki od njih ostavke su već podnosili sami sebi). Ali već sat-dva potom taj je njihov tekst objavljen na brojnim portalima. Kad se pročita ta ostavka, sa svim neistinama, podvalama, malicioznostima i budalaštinama koje sadrži - postaje bjelodanim da ona i nije podnesena Predsjedništvu Društva pisaca, jer se Predsjedništvu ne mogu servirati takve laži, nego je posredstvom medija namijenjena bh. javnosti, valjda s uvjerenjem da je tu javnost moguće manipulirati i tako svoriti pritisak na organe Društva pisaca kako bi se zadržale uzurpirane pozicije. Uzurpirane pozicije - nisam slučajno upotrijebio te riječi. Treba ih pitati: Ko ih je imenovao u Programski savjet? Kada je to bilo? Traje li im mandat deset i više godina? Kakve su im obaveze? Kome su odgovorni za ono što rade? Kakav je to nepostojeći organizacioni odbor Sarajevskih dana poezije kojemu se jedan od njih javno izdaje za predsjednika i obmanjuje javnost? Itd. Itd. Pa svakako i ovo: Kako se usuđuju manipulirati čak i gostujuće pjesnike koji na ovogodišnjim Sarajevskim danima poezije u mikrofon publici govore neistine što ih oni navode u ostavci? Gdje je kraj, gdje je dno tom njihovom beščašću?

Po svaku cijenu, pa i po cijenu devastiranja Društva pisaca, zadržati uzurpirane pozicije - to je ta delikatna pozadina ovoga što čine ti pjesnici.

Burić, Hajdarević, Musabegović i Stojić zatražili su javno izvinjenje od Predsjedništva Društva pisaca BiH zbog odluke da autori Ferida Duraković, Stevan Tontić, Ahmed Burić, Adisa Bašić, Ivica Vanja Rorić i drugi ne budu uvršteni u program ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije što, kako kažu, smatraju "sramnim činom koji je nanio nenadoknadivu štetu Manifestaciji i bosanskohercegovačkim autorima u zemlji i svijetu". Hoće li Predsjedništvo DP uputiti izvinjenje pomenutim piscima?

To je doista smiješno. Predsjedništvo Društva odredit će se na svojoj redovnoj sjednici spram ovih skandaloznih gesta, a ja sam siguran da ovi neće postići što su naumili.

 

(Pitanja: Maja Radević, Slobodna Bosna,16.5.2013.)

  

A Predsjedništvo Društva pisaca BiH održalo je sjednicu i "odredilo se" ovako:  
 
Na sjednici održanoj 17.5.2013. godine Predsjedništvo Društva pisaca Bosne i Hercegovine razmotrilo je ostavke koje su na članstvo u Programskom savjetu Sarajevskih dana poezije podnijeli Stevan Tontić, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević, Fadila Nura Haver, Senadin Musabegović i Mile Stojić, te donijelo  s l i j e d e ć e
  
Z   A   K   L   J   U   Č   K   E
 
1. Predsjedništvo Društva prihvata ostavke koje su podnijeli u preambuli navedeni članovi Programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.
2. Predsjedništvo odbacuje tvrdnje koje su iznesene kao razlozi za ostavke, jer su neistinite i neutemeljene, a neke su čak i maliciozne i, kao takve, sračunate na obmanjivanje javnosti - pa su tekst zajedničke ostavke neki članovi Programskog savjeta zato odmah i dali u medije.
3. Zaključke po prijedlogu programa ovogodišnjih Sarajevskih dana poezije, koji su doneseni na sjednici 18.4.2013. godine, Predsjedništvo je usvojilo kao kolektivni organ Društva pisaca, i to jednoglasno. Stoga je neopravdano i tendenciozno to što su napadi od pojedinih kolega, među kojima su i neki od onih koji su podnijeli ostavke, usmjereni direktno na Predsjednika Društva.
4. Ove zaključke Predsjedništvo Društva prinuđeno je objaviti, jer su neki članovi Programskog savjeta svoju ostavku dali u javnost.
5. Predsjedništvo se ne želi dalje u medijima oglašavati po ovom pitanju.
 
 
 
P R E D S J E D N I K
 
                                                                                                                     Amir Brka
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

DNEVNIK TJEDNA I. KAJANA, Hrvatski radio, 1991.

  Ibrahim Kajan DNEVNIK TJEDNA Prvi program Zagrebačkog studija Hrvatskog radija; urednica Mirjana Rakela; 17. srpnja 1991. godine   Četvrta...