1. tra 2014.

„SIDRANE, JAVNO NAM SE IZVINITE“



Piše: Ibrahim Kajan 

Šta je napisao prof. dr. Zvonimir Radeljković predsjednik PEN Centra u BiH, akademiku Abdulahu Sidranu
 
Akademik Abdulah Sidran

Otkako mi je 24. III. 2014. predsjednik prof.  dr. Zvonimir Radeljković,  kao i ostalim članovima PEN Centra Bosne i Hercegovine, poslao e-poštom svoje pismo... osjećam duboku nelagodu.    Pismo je trebalo biti odgovor na upit akademika Sidrana kako da, kao bivši član PEN-a ponovno, „uspostavi“ svoje članstvo u organizaciji koju je, uz još neke slobodnomisleće bh. intelektualce i osnovao tijekom ratnih godina.
Umjesto jednog uljudnog, statutarnog, korektnog, manje više administrativnog odgovora, predsjednik PEN-a mu je poslao, kao i svima nama na uvid, jedno moralističko, bešćutno i nepotrebno pismo kojim izravno zahtjeva prethodnu ispriku zbog navodnih teških grijehova koje je, gle ti to, akademik Sidran počinio – pa će tek onda moći uslijediti razgovor o ponovnom učlanjenju u PEN Centar BiH!
Gospodin Radeljković , između ostalog, piše: S obzirom da ste svojim istupima i tekstovima posljednjih desetak godina često napadali PEN Centar u BiH, njegov Upravni odbor i poimence mnoge njegove članove, očekujemo od vas da se prije toga javno izvinite zbog nanesenih kleveta, objeda, kontinuiranog vrijeđanja i nanošenja društvene štete bosanskohercegovačkoj organizaciji Međunarodnoga PEN-a.
Tako ta nevjerovatna intelektualna pojava, taj gospodin dr. Zvonimir Radeljković, ucjenjuje na neviđen način nekoga ko se javno očitovao u javnim medijima polemičkim „istupima i tekstovima“ – u skladu svakog demokratskog javnog očitovanja svoga mišljenja. Ove pastoralno- odvjetničke invektive gospodina Radeljkovića u ime uvrijeđenih članova Upravog odbora, koje uzdiže u rang „društvene štete“, a da nigdje ne nudi odgovore na Sidranove javne „istupe i tekstove“, više je nego nevjerovatno.
Naučen sam da se na pojave javnog očitovanja vlastitog mišljenja, ako mislimo drukčije, javno očituje, odgovori, demantira, polemizira. Kad se to uradi, to je kraj priče (ako se pak na neki drugi pravni način ne nastavi). Nagovaranje akademika Sidrana na pokoru, više je nego besmisleno. 
                                                                        
U Mostaru, 31. III. 2014.

Nema komentara:

Objavi komentar

PROMAŠI ME PROKLETSTVO FARAONA

  AUTOBIOGRAFSKI FRAGMENTI Promaši me prokletstvo faraona Napisao: Ibrahim Kajan Nevjerovatno je koliko se “tovara sitnica” može prenijeti i...