13. velj 2014.

UPRAVNI ODBOR PEN CENTRA BIH „NE VIDI“ RAZARANJE I UDARE NA SIMBOLE DRŽAVE A NEMA NI MIŠLJENJA O NEKAKVIM PLENUMIMA KOJI POTPUNO URUŠAVAJU DRŽAVNE INSTITUCIJEPEN CENTAR BIH, SARAJEVO

 Predsjedniku prof. dr. Zvonimiru Radeljkoviću
Upravni odbor Pen Centra BiH jutros je razaslao svojim članovima i medijima saopćenje kojim izražava podršku „opravdanim protestima protiv nefunkcionalne i korumpirane vlasti, protiv kleptokratije koja decenijama pljačka dok istovremeno zavađa i dijeli građane na etnička glasačka tijela podložna manipulaciji“.


Zatim upravi odbor PEN Centra „poziva pisce i sve druge umjetnike iz regiona i šire da daju podršku opravdanim zahtjevima za hitnu promjenu stanja u cijeloj državi i za obnovu napora za izgradnju pravednog društva utemeljenog na vladavini zakona i većoj socijalnoj jednakosti, na pravu okupljanja i protesta, na slobodu izražavanja, a posebno na uključivanju više žena i mladih stručnjaka u sve nivoe vlasti“. 


I tako dalje. Uobičajeno i naoko lijepo, kako to intelektualci znaju – a znaju reći i ono što su propustili. A u ovom su priopćenju propustili istaknuti (nisu mogli istaknuti – jer nisu ni spomenuli!) - da ne podržavaju nasilne oblike demonstracija, da ne ugrožavaju živote ljudi, da ne podržavaju spaljivanje gradova i državnih institucija ni u Tuzli, ni u Sarajevu, ni u Mostaru, ni bilo gdje! 

Cudno je da to jedan intelektualac „zaboravi“.  Morali su spomenuti ne samo taj napad na državu, zgradu predsjedništva i državnu zastavu na njoj, nego i napad na sve institucije sistema Bosne i Hercegovine – koji se kontinuirano odvija pred našim očima. Zar Upravni odbor PEN Centra ne vidi formiranje ad hoc planuma koji biraju kantonalne vlade (čak s osobama vrlo upitnih političkih biografija)? 


Pozdravljam upozoravajuće pismo našeg člana akademika Esada Durakovića koji vam je poslao s nakanom da ga publicirate i u njemu poredao sve ove činjenice – posebno naglasivši „ne možemo podržati da nekakav Plenum bira Vladu jer je to potpuno urušavanje državnih instiutucija, sistema, i to je uvođenje "zakona ulice".


U Mostaru, 13. II. 2014.      

                                  Ibrahim Kajan, član PEN Centra BiH

Nema komentara:

Objavi komentar

TRIBINA ZAGREBAČKOG PREPORODA - Kronologija

  Kronologija TRIBINA ZAGREBAČKOG PREPORODA Popis tema i sudionika na tribini Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod  od 1992. do ...