16. srp 2014.

SRBIJA I HRVATSKA NISU JAMCI DAYTONSKOG SPORAZUMA


 Piše: Ibrahim Kajan
 

 Potpisali su mir oni koji su u ratu sudjelovali
Začuđujuća je gluhost bosanskohercegovačkih političara kojima se svaki dan iz političkih redova susjednih država „provuće kroz uho“ da su oni, tj. njihove države „garant Daytonskog sporazuma“, baš kako je prekjučer rekao a „Oslobođenje“ prenijelo u utorak, 15. 7. 2014., ministra vanjskih poslova Srbije g. Ivice Dačića. 

Naime, riječi poznatog mostarskog profesora Ustavnog prava dr. Nurka Pobrića, pojašnjavaju zašto Srbija i Hrvatska supotpisnice mirovnog sporazuma koji je zaključen donošenjem Daytonskog sporazuma. Mirovni skupovi okupljaju „strane u sukobu“ da ih privole na mir, a ne da one, osobito ako su agresorske – „garantiraju mir“ u zemlji koju su brutalno napale! Potpisujući ga, obje su zemlje potpisale i priznale svoje sudjelovanje u bosansko-hercegovačkom ratu. Dakle, Hrvatska, i posebice Srbija, agresorske su države i one su (su)potpisale mir i nemaju nikakva prava na uplitanje u političke prilike u Bosni i Hercegovini. O takvom njihovom pravu, u samom tekstu Daytonskog sporazuma naravno da nema niti jednog jedinog slova i niti jedne jedine riječi!

Bosanskohercegovački bi političari to morali znati, kao što bi morali znati i da je u tom istom, Daytonskom sporazumu u čijem je sklopu Ustav BiH, i odrednica o jezicima, njihovim imenima (bosanskom, hrvatskom i srpskom) i njihovoj raznopravnosti u privatnoj i javnoj upotrebi. Zato i jest čudno da „specijalana dopisnica „Oslobođenja“ korisi, a „Oslobođenje“ ga izvorno objavljuje na srpskom jeziku ekavskog tipa koji je službeni jezik u Srbiji, a ne srpski jezik ijekavskog oblika koji je standradni jezik Srba u Bosni i Hercegovini. 

Mostar, 16. srpnja 2014.

3 komentara:

  1. Političko sljepilo je egzistencijalno pitanje i Bosne i Hercegovine kao samostalne države i Bošnjaka kao naroda !Izlaz je u jedinstvu Bošnjaka-Muslimana kao i svih dobronamjernih prema zajedničkoj Domovini !

    OdgovoriIzbriši
  2. Briljantn komentar, jesu, i Srbija i Hrvatska potpisale i obavezale se, da će u budućnosti garantovati da njihovi građani neće više učestvovati u Zločinačkom poduhvatu i Genocidu, niti će pomagati bosanskohercegovačke zločince da rade to što su radili u periodu 92-95 u Bosni i Hercegovini.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Ibrahime na ovako vrsnom komentaru odnosno jedinoj mogucoj konstataciji.Nisam te dugo vidio posle naseg zajednickog rada na promociji BiH u Zagrebu.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

KAKO SAM SUSREO NESTALE BOŠNJAKE

  Ibrahinm Kajan KAKO SAM SUSREO NESTALE BOŠNJAKE Autobiografski fragmenti     Poglavlje 1 VOJNIK OTKRIVA SVIJET Tingl-tangl, ...